top of page
Search
  • Writer's pictureYouth Ambassadors ECL Hungary

A hormonterápia kockázatai

A Rákellenes Kódex 10.-ik pontjának második része a hormonterápia kockázataira hívja fel a figyelmet, ugyanis hölgyeknél a hormonkezelés megnövelheti bizonyos daganatok kialakulásának a kehetőségét. Ezért nagyon fontos, hogy csak végső esetben alkalmazzunk hormonális kezelést.

Mi is az a hormonhelyettesítő terápia (angolul csak HRT)?


Nők esetében a menopauza után a petefészkek leállnak az ösztrogén termeléssel, amely olyan kellemetlen tünetekkel is járhat mint, a sokak által ismert hőhullámok, hangulat-ingadozások vagy alvás problémák. Néhány nő esetében ezek a tünetek extrém módon léphetnek fel, ekkor javasoltak a hormonterápiák, hogy javítsunk ezene páciensek életminőségén.


2 fő terápia típust ismerünk:

  1. Csak ösztrogén alapú terápia

  2. Kevert hormonterápia, amely az ösztrogénen kívül tartalmaz még progeszteront is. Ezeket sokszor felválltva kell bevinnünk aztán a hormonális változásoknak megfelelően, de akár egyben is bevehetőek a gyógyszerforma tulajdonságaitól függően. Ahogy látni fogjuk, a kombinált terápia alapvetően kevésbé veszélyes, mint a csupán ösztrogén alapú kezelés.

Ezeket a hormonokat különböző formában, mint példáu tabletta vagy transzdermális tapaszok jutatthatjuk a szervezetünkbe.


A hormonterápiát aktívan használó nők száma nagyban változik már az Unió országai között is. A legtöbben Finnországban állnak hormonkezelés alatt, ahol a hölgyek nagyjából 10-15%-a él ezzel a módszerrel. A többi országban ez a szám szerencsére 10% alatt marad, Magyaroszágon jelenleg 5.5%-ék.


Milyen daganatok kialakulását segítheti elő a hormonkezelés?


A hormonok szedése elsősorban olyan rákos elváltozások kialakulását segíti elő, amelyek alapvetően is hormon-dependens tumorok, tehát kialakulásukhoz és növekedésükhöz szükségesek a hormonok.

Ezek az alábbiak:

- mellrák

- petefészekrák

- méh belső szövetének, az endometriumnak a rákos elváltozása (angolul endometrial cancer)

Általánosságban elmondható, hogy a veszélyetetettség mértéke függ a hormonterápia típusától és hosszától és attól is, hogy melyik életszakaszban, a menopauza előtt vagy alatt kezdték-e el, mert ezek mind befolyásolják a hormonoknak való kitettség szintjét.


A hormonterápia úgy járul hozzá a rákos elburjánzásokhoz, hogy stimulálja azon sejtek növekedését és osztódását, amelyek ezekre a női szexuális hormonokra érzékenyek.

Az ösztrogén azonban magában is képes a DNS-t károsítani, amely akár direkt károsíthatja a genetikai állományunkat, így stimulálva a sejteket a kontrollálatlan osztódásra.





  • A mellrák bármilyen hormon-terápia típus esetében megnövekszik és hasonlóan magas marad a terápia befejezte utáni 5 évben is, azonban határozottan magasabb kombinált terápiák esetén.


  • Az endometriumrák esélye nagyjából 2-10x-ével nő meg ösztrogén alapú terápia esetén. Ezért ezt a típusú kezelést általában csak a már hiszterektómián, vagyis teljes méh-eltávolításon átesett hölgyeknek ajánlják. Ez esetben például a progeszteron protektív, védő hatással bír az ösztrogénnel szemben, így a kombinált terápiáknál kevésbé van jelen az endometriumrák veszélye!


  • A csupán ösztrogén-alapú terápia megnöveli a petefészekrák esélyeit is.


A kutatásokból kiderült azonban, hogy ezen terápiák nem csak a nőgyógyászati daganatok, hanem olyan szív-és érrendszeri betegségek, mint a stroke kockázatát is megnövelik, valamint rosszabíthatják egy már meglévő szívbetegség tüneteit.


Csak Franciaországban az összes daganatos megbetegedés nagyjából 1.4%-át okozza feleslegesen, indokolatlanul alkalmazott hormonterápia, ez nagyjából 2200 esetet jelent évente! Mivel ezek az esetek tökéletesen megelőzhetőek lennének ezért nagyon fontos, hogy beszéljünk szakemberekkel a terápia veszélyeiről és csak ennek tudatában döntsünk arról belevágunk-e vagy sem. Ha mégis belevágnánk, akkor ajánlott a lehető legrövidebb ideig, a lehető legkisebb még aktív dózisban alkalmazni ezeket a hormontartalmú készítményeket.




Hasznos linkek:

👍 Az IARC-online kurzusa a témában:


👍 Webinárunk felvétele a témában, ahol a téma egyik szakértőjével Isabelle Romieu-vel találtok egy prezentációt:


👍 Az alábbi linket pedig a különböző ráktípusok hajlamosító-tényezőiről olvashattok, illetve arról hogyan előzhetőek meg:

14 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page