top of page
Search
  • Writer's pictureYouth Ambassadors ECL Hungary

Nemzetközi Rákellenes Világnap 2023

Az év eleje egyik legfontosabb dátuma február 4.-e, ez több, mint egy átlagos nap a naptárban, ugyanis már 23 éve Nemzetközi Rákellenes Világnapként tartják számon. Az alábbi bejegyzésben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a kezdeményezésről és izgalmas programokat is ajánlunk azoknak, akik idén aktívabb részesei szeretnének lenni!


Hogyan is kezdődött?

2000-ben, a svájci székehelyű Nemzetközi Rákellenes Egyesület - UICC, amely a legrégebben alapított rákellenes egyesület a világon kezdte el a kezdeményezést. Célja, mint minden ilyen nemzetközi világnapnak az volt, hogy felkeltse a társadalom és kormányok figyelmét a rákkutatás és kezelés fontosságára és annak elérhetőségére az érintettek számára.


Az első hivatalos világnap sikeres volt, hiszen hatalmas tömegekhez elért az üzenete, a kezdeményezés sikeressége pedig azóta is töretlen. Mi 2019 óta csatlakozunk minden évben, online és offline kampányok formájában.



A program logója nem más, mint egy kis ember aki átöleli a bolygót, ez azt szemlélteti, hogy a rákos megbetegedések egy alapvetően nagyon emberi dolog, bárki érintett lehet benne, kortól, nemtől, származástól függetlenül és ezért világszinten érdemes fellépni ellene.





2023-as év témája

A program általában több éves témákban gondolkodik, és azt az évek során különböző aspektusaiből járja körbe. 2022-ben született meg a "Close the gap" kampány, amelynek célja az volt, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy sokszor mekkora különbségek is lehetnek országok vagy akár közösségek szintjén, ami a megfelelő színvonalú szűrővizsgálatokat vagy akár a kezelést illeti.


Ezen a gondolatmeneten tovébbhaladva idén a cél, hogy együtt összefogva hívjuk fel a figyelmet ezekre a problémákra és a saját szintünkön segítsünk a már rászoruló embereknek és álljunk ki magunkért, ha úgy érezzük szűrővizsgálatokon szeretnénk részt venni.


Ilyen egyszerű gesztusok lehetnek olyan dolgok, mint hogy segítünk valakinek eljutni, vagy elkísérjük egy kezelésére, esetleg segítünk egy-egy készítmény vagy eszköz beszerzésében. . Az állami intézményekben, mint ovódkban és iskolákban kérjük, hogy figyeljenek arra, hogy gyermekeink megfelelő minőségű, egészséges táplálékhoz jussanak. Ha fiatalabb vagy és van rákban érintett ismerősöd, akár közös prgramok szervezése, vagy egy kedves beszélgetés is sokat segíthet. A lényeg, hogy az egyén szintjén rendelkezésre álló eszközökkel kell véltozást elérnünk és javítanunk az egyenlőtlenségeken.


Hogyan csatlakozhatsz?

A World Cancer Day oldalén rengeteg online és offline lehetőség közül választhatsz.

Az adatbázist pedig ezen a linken érheted el.


Idén csatlakozhattok például egy 21 napos kihíváshoz, amelynek keretében napi email-ek formájában kaptok tippeket és instrukciókat arra vonatkozóan, hogyan éljetek egészségesebben, az ajánlások egyébként megfelelnek a Rákellenes Kódex ajánlásainak is. Fontos, hogy a kihívás rögtön elindul, miután feliratkoztatok, így nem kell február 4.-ét megvárni vele!

Nem rég én is elkezdtem és nagyon élvezem a mindennapi kis motivációt!

Ehhez itt tudtok csatlakozni, és csak egy aktív email cím kell hozzá.


Ha esetleg közben többet is megtudnátok az ajánlások tudományos hátteréről, akkor az IARC e-learning kurzusa már magyarul (!) is elérhető!

Ehhez itt férhettek hozzá egy gyors regisztrációt követően.







35 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page