top of page
Search
  • Writer's pictureYouth Ambassadors ECL Hungary

Alkoholt, de csak mértékkel!

"Vino in veritas"*, tartja a mondás. De mit is kell tudnunk az alkoholfogyasztás és a rákos megbetegedésekről? Az Európai Rákellenes Kódex 6. ajánlása így szól:

"Ha fogyasztassz bármilyen alkoholos italt, akkor igyekezz minnél inkább csökkenteni ennek mennyiségét, az alkohol teljesmértékű elhagyása pedig még hatásosabb lehet rákmegelőzés szempontjából."


A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) legfrissebb kutatásai szerint az alkohol 1.-es típusú, vagyis bizonyítottan rákkeltő vegyület, már akár minimális, alacsony beviteli érték esetén is.


Az alkohol napjainkban egy széles körben elterjedt vegyület, kémiai neve etil-alkohol. Megtalálható alkoholos italok fő komponenseként, mint a sör, cider vagy éppen párlatokban, likőrőkben. Az ezek alapanyagául szolgáló szénhidrátforrások, gyümölcsök és gabonafélékben található cukor erjesztéséből keletkezik, amelyet élesztőgombák végeznek el.


Általában ezek az italok 10-12 gramm alkoholt tartalmaznak 100 mL-enként, azonban töményebb italok esetében, mint a párlatok ez az arány akár 4-5x-ös is lehet!

Megközelítőleg 10-12 gramm alkohol található meg:

- 280-330 mL sörben

- 100 -120 mL vörös borban

- 60-80 mL likőrben

- 30-40 mL párlatban (pl. pálinka)


Az alkohol rákot okoz. Minden olyan ital, amely tartalmazza tehát ezt a vegyületet képes megnövelni a rákos megbetegedések veszélyét testünkben.

A leggyakoribb rák-típusok, amelyek összefüggésben állnak az alkohol fogyasztással:

- szájüregi daganatok (Az újonnan diagnosztizált esetek 21%-a az alkohol fogyasztással áll összefüggésben!)

- torok és légcsőrák

- laphámsejtes nyelőcsőrák (SCC)

- mellrák (Az újonnan diagnosztizált esetek 34%-a az alkohol fogyasztással áll összefüggésben!)

- vastag- és végbélrák (Az újonnan diagnosztizált esetek 28%-a az alkohol fogyasztással áll összefüggésben!)

- májrák

Ha az alkohol-fogyasztás dohányzással jár együtt, akkor az alkohol karcinogén hatása a szinergikus-mechanizmusok miatt még jobban felerősödik, főleg ami a szájüregi, torok és laphámsejtes nyelőcsőrákot illeti! Elsősorban amiatt, mivel az alkohol segíti a dohányfüstben található karcinogén-anyagok felszívódását a véráramba.


A rákos megbetegedések kialakulásának veszélye egyenesen növekszik az elfogyasztott mennyiséggel és a fogyasztás frekvenciájával is. Emiatt különösen aggasztó, hogy a fiatalok körében egyre elterjedetebb nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztása rövid időtartamon belül, az úgynevezett "binge drinking".



Mi áll ennek a hátterében?


Az alkohol-fogyasztás különböző mechanizmusokon keresztül járul hozzá a tumorok kialakulásához, ezek nagy részét a mai napig nem ismerjük.

Az alkohol, vagyis etanol a testünkben acetaldehiddé alakul át, amely az alkohol-anyagcseréjének egy toxikus, mérgező vegyülete. Sajnos ez a folyamat már a szájüregben képes végbemenni.

  1. Az acetaldehid, az alkoholhoz hasonlóan, szintén egy 1. típusú vegyület, vagyis biztosan rákkeltő, képes direkt módon károsítani a sejtjeink örökítőanyagát, a DNS-t és roncsolni fehérjéinket.

  2. Ezen kívül az etanol nagyban rontja néhány a testünk számára nagyon fontos mikro- és makrotápanyag felszívódását. Először is, rontja a gyomor savtermelő képességét, emiatt kevésbé vagyunk képesek megemészteni a fehérjéket és a B12-vitamin felszívódásához szükséges faktort termelni. Csökkenti még a B9-vitamin a folsav felszívódását is, amely fontos szerepet játszik mint a szintézis, mint a DNS javító folyamatokban!

  3. Képes megemelni a vérben bizonyos hormonok szintjét, mint az ösztrogén, amely olyan ösztrogén-dependens tumorok kialakulásához köthető, mint a mellrák.

  4. Mivel károsítja a májat először máj-cirrózist okoz, majd később ez rákos folyamattá alakulhat.


Az európai régió a világon az a régió, ahol valószínűleg tradiciónális normáknál fogva az emberek a legtöbb alkoholt fogyasztják, ez nagyjából 9 liter évenkénti tiszta alkohol fogyasztásának felel meg. A legújabb becslések szerint csak a túlzott mértékű alkohol-fogyasztás 244.000 új, alapvetően megelőzhető rákos megbetegedés kialakulásáért felelős évente, amely a rákos esetek nagyjából 7.1%-a, Magyarországon pedig ez a szám kiugróan magas, nagyjából 9%-ra tehető, amivel elsők vagyunk az európai régió országai között.


Emiatt nagyon fontos megértenünk, hogy minnél kevesebb alkoholt fogyasztunk (és lehetőleg minnél kevesebbszer) annál kisebb az esélye annak, hogy rákos-elváltozás alakuljon ki bennünk. Például tanulmányok szerint azok a férfiak akik kevesebb, mint 2 alkoholos italt, tehát kevesebb, mint 20-40 gramm alkoholt fogyasztanak egy nap, nők esetében ez kevesebb, mint egy, tehát 10 gramm alkohol naponta a tumor-genezis lehetősége kevesebb, mint 6%! Ha teljesen felhagyunk az alkohol-fogyaasztással természetesen ez a százalék tovább nőhet, azonban nem elég ahhoz, hogy a veszélyt 0-ra redukáljuk. Az alkohol elhagyásával az általános egészségügyi állapotunkon is javíthatunk és lerövidíthetjük a regenerációs időt is sérülések esetén.


Kormányzati szempontból különböző intézkedések jelenthetnek megoldást az alkohol elleni harcban, ilyen például:

- az alkoholos italokhoz való limitált hozzáférés az üzletekben

- alkoholos termékek reklámozásának a tilalma

- magas adók az alkoholos termékeken amely magasabb fogyasztói árat és csökkent elérhetőséget eredményez - 10%-os áremelkedés nagyjából 4%-os csökkent fogyasztást generál



Konklúzió


A túlzott-alkohol fogyasztás az egyik vezető-ok Európában, különösképpen Magyarországon a rákos elváltozások kialakulásában. Nagyjából a diagnosztizált esetek 7.1%-nak az okozója, ami 244.000 megelőzhető rákos megbetegedést jelent évente. Magyarországon ez a szám közel 9-10% körüli, ezért is nagyon fontos, hogy tisztában legyünk ennek következményeivel!

Minnél többet iszol, annál nagyobb az esélye, hogy rákos leszel. Egyenes arányosság van ugyanis az elfogyasztott mennyiség és a betegség között! Pont emiatt, ha csökkented alkohol beviteledet, vagy akár teljesen felhagysz az alkoholos-italok fogyasztásával képes leszel szignifikánsan csökkenteni annak az esélyét, hogy a fennt említett rák-típusok nálad is kialakuljanak.





Hasznos linkek:


👉 Az IARC összefoglalója az alkohol-fogyasztáshoz köthető rákos megbetegedésekről:


👉 A Nemzetközi Rákkutatási Alap összefoglalója:


👉 A témát feldolgozó IARC online kurzus linkje:


👉 Webinárunk felvétele, ahol szakértők magyarázzák el részletekbe menően az alkohol fogyasztás egészség-károsító hatásait:




* Borban az igazság


4 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page