top of page
Search
  • Writer's pictureYouth Ambassadors ECL Hungary

Anyatejes táplálás 🤱

Elérkeztünk cikk-sorozatunk 10.-ik részéhez, amely az anyatejes táplálás előnyeire hívja fel a figyelmet. Nők esetében az anyatejes táplálás nem csak az újszülöttre van jó hatással, de csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét is az anyában, így ha teheted mindenképpen igyekezz anyatejjel ellátni gyermekedet!


Nők esetében a legelterjedtebb ráktípus a mellrák, a legtöbb nőt ezzel a rákos megbetegedéssel diagnosztizálják a terhesség pedig egy olyan állapot amely fokozottan megnöveli ezen probléma kialakulását. A 2018-ban a diagnosztizált esetek nagyjából 26.3%-át jelentette ez számokban kifejezve az Európai kontinens területén.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg kizárólagos anyatejes táplálást javasol a szülés utáni első 6 hónapban, annak érdekében, hogy ezt a kockázatot csökkentse a frissen-szült anyákban.

Annak ellenére, hogy szülés után sokan megpróbálkoznak az anyatejes tálálással nagyjából azonban csak az anyák 25%-a köteleződik el emellett.


Az alábbi grafikon azt szemlélteti, hogy a kezdeti időkhöz képest később mennyire lecsökken az anyatejes táplálás iránti hajlandóság a frissen szült nők körében.

Már 5 hónap folyamatos anyatejes táplálás kapcsán képesek vagyunk nagyjából 2%-al csökkenteni a mellrák előforsulását. És ez a protektív hatás exponenciálisan nő a szoptatási időszak növelésével. Nagyjából minden 12 hónap elteltével 4.3%-al csökken a mellrák esélye.



Na de, mik is ezek a protektív mechanizmusok, amelyek nagyban csökkentik a mellrák előfordulását?


- A szoptatás elősegítése érdekében átalakul a mellszövet strujtúrája és megnő a mellben lévő hámsejtek differencálósodási-rátája is, ez pedig csökkenti annak lehetőségét, hogy rákos elburjánzás alakuljon ki.

- Csökkenti azt az időt, amely a mell szövete hormonoknak van kitéve.



Milyen előnyökkel jár az anyatejes táplálás az újszölött számára?


Ezentúl a szoptatásnak más pozitív hatásai is vannak:


- A gyermekek számára az anyatej különleges összetétele miatt a tökéletes tápláléknak számít az újszölött számára élete első 6 hónapjában. Segíti az immun-rendszer megfelelő működését, így védelmet nyújtva a kórokozók ellen, amelyek alsó-légúti megbetegedéseket vagy hasmenést okozhatnak. Ez annak köszönhető, hogy az anyatejben rengeteg természetes eredetű antimikrobiális és gyullasdáscsökkentő anyag található, valamint olyan vegyületek amelyek az immunrendszer aktivitását befolyásolják.

- Az anyatejes táplálás pozitív hatással van a gyermekek kognitív fejlődésére.

- Fontos szerepet játszik a megfelelő fejlődésben és protektív hatással van olyan krónikus betegségekkel szemben, mint az asztma, elhízás, diabétesz, mint a gyermekkorban, mint ezek későbbi kialakulására nézve.


Az anyatejes táplálást tehát népszerűsíteni kell, főleg, hogy Európában az aktív anyatejes táplálást végző anyák száma továbbra is alacsony.

Az alábbi linken például egy angl-nyelvű összefoglaló is elérhető, amely tartalmaz olyan ajánlásokat, amik megkönnyíthetik az anyatejes táplálás implementációját a mindennapjainkban:


Az egyik legfontosabb dolog amit tehetünk, hogy elérjük a szoptató nők diszkriminációját nyílvános helyeken, munkahelyeken és inkább normalizáljuk azt!



Konklúzió


Tehát, összefoglalva az anyatejes táplálásnak számos pozitív hatása van az anyára és a gyermekre nézve is.

- Nagyjából 2%-al képes csökkenteni a mellrák-előfordulásának kockázatát, minden 5 hónapnyi anyatejes táplálás után.

- Segít az anyának elkerülni a nem kívánt súlygyarapodást.

- Számos, egész életen át tartó pozitív élettani hatással van a gyermekekre.

- Ezért nagyon fontos, hogy Európa szerte hangsúlyozzuk az anyatejes táplálás fontosságát és inklúzív, támogató környezetet alakítsunk ki a szoptató anyák számára.


21 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page