top of page
Search
  • Writer's pictureYouth Ambassadors ECL Hungary

Az egészséges testsúly - avagy az elhízás és a rák kapcsolata

Az életünket nem a számok határozzák meg, testsúlyunk azonban nem csak egy szám és egészségi állapotunkról is sokat árulhat el és azt is meghatározhatja, hogy mennyire lehetünk hajlamosak a rákos megbetegedésekre. Az Európai Rákellenes Kódex harmadik ajánlása, hogy tegyünk valamit azért, hogy egészséges testsúlyunk legyen.


Az 1975-ös adatok óta a túlsúlyos emberek száma a világon nagyjából megháromszorozódott. Jelenleg nagyjából a felnőtt népesség 39%-a számít túlsúlyosanak és ennek harmada nagyjából kórósan elhízottnak. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 2 milliárd ember jelnleg a túlsúlyos kategórába sorolható és nagyjából 650 millióra tehető a kórósan elhízottak száma!

Ami a fiatalok generációt illeti az adatok még elkeserítőbbek, ugyanis a legfrissebb Uniós statisztikák szerint minden 3. gyerek 6-9 éves korig már a túlsúlyosnak számít és sajnos egy növekvő trenddel állunk szembe. A Föld lakosságának nagyobb része a történelem során először pedig nagyobb részben hal meg a túlsúly okozta negatív egészségügyi következményektől, mint magától az alultápláltságtól.


A javaslat tehát az, hogy tegyünk valamit egészséges testsúlyunkért. A hangsúly itt egyértelműen azon van, hogy próbálkozzunk tenni valamit, törekedjünk az egészséges testsúly elérésére és ne elégedjünk meg azzal, hogy ha jelenleg a klinikai paraméterek által kialakított egészséges katgegóriába tartozunk!

Leggyakrabban ennek meghatározására az úgynevezett BMI-t használják, vagyis a testömeg-indexet. Ezt úgy számohatjuk ki, ha elosztjuk a testsúlyunkat a testmagasságunk négyzetével. Az egészséges kategória pedig nagyjából 18.5 és 24.9 között mozog. Nagyon fontos, hogy ez csak egy általános mutató, a népesség nagy százalékára azonban megfelelően használható.


Normális

18.5

24.9

Túlsúlyos

25

29.9

Elhízott

30

-

Egy másik hasznos módszer a hasi körtérfogat mérése. Ennek során egy erre alkalmas mérőeszköz segítségével megmérik a derék szélességét. Aggodalomra adhat okot, ha ez az érték nőknél 88 cm felett a férfiaknál pedig 102 cm felett van!


A jelenlegi tudományos evidenciák alapján jó néhány ráktípus köthető az elhízáshoz. Néhány karcinóma esetében ez a jelenség akár már az egészséges tartományban is megjelenik (mint például a vastagbélrák), így érdemes törekednünk arra, hogy figyeljünk testsúlyunkra, nem csak akkor észbe kapni, ha BMI-k meghaladta a 30-at!


Jelenleg nagyjából 12 olyan ráktípust ismerünk ami nyíltan összefüggésben áll az extra súlytöbblettel:

- tápcsatornát érintő rákos megbetegedések, mellrák a posztmenopauzális nőkben, petefészekrák és méhrák (a méh rákos elváltozásainál különösen erős ez a kapcsolat), illetve a férfiaknál a prosztatatarák progresszióját gyorsítja meg, ha valaki túlsúlyos. Fontos megemlíteni még a kiválasztószervrendszert súlytó problémákat, így a máj és hasnyálmirigyrákot illetve az epehólyagrákot és veserákot is.

A legújabb kutatások pedig asszociációt vélnek felfedezni az extra kalória bevitel és az alábbi ráktípusok között: pajzsmirigyrák, myeloma multiplex (plazmasejteket súlytó rákos megbetegedés) és az agyhártyadaganat (meningioma) között is.



Láthatjuk, hogy mivel az elhízás nagyon sokféle ráktípus kialakulását gyorsíthatja és pozitívan befolyásolhatja, jelenléte komoly hatással van a rákos megbetegedések népesség szintű elhatalmasodásában. Az Európai Únióban a legfrisebb becslések szerint a rákos esetek nagyjából 5-6%-ért tehető felelőssé. Ez számokban kifejezve azt jelenthetné, hogy nagyjából minden 20. diagnosztizált rákos megbetegedés elkerülhető lenne, ha az emberek figyelnének a testsúlyukra.


Hogyan okoz az elhízás rákot?


Nos, nagyon sok és összetett biológiai mechanizmus áll ennek a kapcsolatnak a hátterében. Az extra zsírszövet jelenléte hormonális és anyagcsereszintű változásokat idéz elő a szervezetben, amelyek a sejteket stimulálják a korlátlan sejtosztódásra, vagyis a rák kialakulására.


A zsírszövetünk nem csak egy energiaraktározásra alkalmas szövet, hanem aktív anyagcserével is rendelkezik és képes a hormonháztartásunkkal is interakcióba lépni, befolyásolni azt, például:

- Megnöveli az ösztrogén koncentrációt a vérben.

- Csökkenti a szövetek inzulin-érzékenységét.

- Nagy mennyiségben pedig gyulladásos folyamatokat is indukál.

Ezek mind olyan folyamatok, amelyek együttesen hozzájárulnak a rákos elvátozások geneziséhez, ezért van az, hogy az elhízás ilyen sok rákos megbetegedés kialakulásában kulcsszerepet játszik!


Nem csak kémiai folyamatok útján, de akér egyszerű fizikai folyamatok során is hozzájárul a rákos anomáliák kialakulásához. Például az extra hasi zsírréteg jelenléte hozzájárul többek között a reflux kialakulásához is, mivel megnöveli a hasüregi nyomást, a nyelőcsőbe visszaáramló savas váladék, vagyis a gyomorsav pedig erősen irritálja a nyelőcső hámsejtjeit, stimulálva így osztódásukat és ezzel hozzájárulva a nyelőcsőrák kialakulásához.


👉A Nemzetközi Rákkutatási Alap izgalmas interaktív grafikonokat állított össze arról, hogy mely ételcsoportok, milyen mértékben járulnak hozzá a rákos megbetegedések kialakulásához. Ezekből a grafikonokból kitűnik az állati fehérjék negatív és a magas rost-tartalmú étrend protektív szerepe a rákprevencióban:


👉Írásunkat a magas hús-fogyasztással kapcsolatos problámákról és a preventív táplálkozás alapelveiről pedig itt találjátok:





Hogyan törekedhetünk az egészséges testsúly kialakítására?


A súlygyarapodás a tudomány mai állása mellett és a termodinamika 2. főtétele alapján az extrán, szükségleteinken felül bevitt kalóriatöbblet eredményeként fogható fel. Ez alapján egy olyan étrend követése, amely olyan ételeken alapszik amelyek bár laktatóak mégis alacsony kalóriasűrűséggel rendekeznek eredményes ennek megelőzésében.


Az ilyen típusú étrendek általában feldolgozatlan ételekre épülnek, amelyek nagy többsége növényi eredetű, mint zöldségek és gyümölcsök, kisebb mennyiségben pedig teljeskiörlésű gabonafélék. Ehhez jönnek még hozzá a jó minőségü fehérjeforrások egyéni preferencia alapján ezek lehetnek állati vagy növényi eredetűek. Kis mennyiségben tartalmaznak tejtermékeket és akár alkoholt is annak élvezeti értéke miatt.


Ezen kívül egy ilyen preventív életmód része az is, hogy megpróbáljuk elkerülni, hogy hosszú ideig egy helyben legyünk és próbálunk mozogni, aktív életmódot élni.


Fontos megjegyeznünk, hogy nem könnyű ezeket az egyszerű és ésszerű ajánlásokat a mindennapjaink részévé tenni, főleg, ha páldául anyagi problémákkal küzdünk és prioritásaink máshol vannak. Ezek egyéni döntéseink eredménye, de persze ezért lenne nagyon fontos, hogy az aktuálisan regnáló kormányok Európa szerte olyan törvényeket hozzanak, amelyek egy olyan környezet kialaítását eredményeznék, amelyek elérhetővé tennék egészségesebb étkezést és a fizikai aktivitást és segítenének abban, hogy ezek jobban beépíthetőek legyenek a mindennapjainkban. Ebben a mindenkor magyar kormányok is aktívan kiveszik a részüket, hiszen nekik is érdekük egy egészségesebb magyar társadalom kialakítása, jó látni az elmúlt évtizedek pozitív kormányzati törekvéseit, de fontos tovább folytatni ezeket a még aktívabban kiállni az egészséges társadalmat támogató hazai és nemzetközi ajánlások és intézkedések mellett.


👉Ha szívesen olvasnátok ezeknek a törvényjavaslatoknak az társadalomra gyakorolt hatásairól, akkor a Nemzetközi Rákkutatási Alap honlapján nagyszerű, angol nyelvű összefoglalók születtek a témában: https://www.wcrf.org/policy/our-publications/



Konkluzióként tehát elmondható, hogy az egészséges testsúly kialakítása segíthet a civilizációs megbetegedések, tehát a szív- és érredszeri problámák, cukorbetegség és akár a fennt említett rákos megbetegedések megelőzésében is. Még akkor is ha mai felgyorsult világban, romló minőségű, táplálékszegény étrendejink mellett úgy is tűnhet, hogy a túlsúly és elhízás elkerülhetetlen, az alábbi cikkből is látható, hogy apró változtatásokkal, mint az egészséges táplálkozás és rendszeres testmozgás valójában ez a probléma és az ebből adódó negatív következmények valójában megelőzhetöek lehetnek! Azonban ehhez nem elég felhívni az emberek figyelmét a problámára és buzdítani őket ezen ajánlások betartására. Döntéshozói szinteken is törekednünk kell arra, hogy az elhízás megelőzhető legyen. A kormányoknak olyan törvényeket kell hozniuk amelyek segítik és támogatják saját polgáraik egészséges életmódra való törekvéseit, egy olyan környezetet segítenek kialakítani, ahol az egészséges étkezés és testmozgás nem egy nehezen követhető, elérhetetlen ajánlás, hanem az egyszerű választás legyen!


👉Az alábbi linken, szintén a fennt említett Nemzetközi Rákkutatási Alap egy olyan összefoglalóját találjátok, amely összefoglalja azt, hogy hozhatunk létre egészséges életmódot támogató környezetet:



16 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page