top of page
Search
  • Writer's pictureYouth Ambassadors ECL Hungary

Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét

Updated: Jan 14, 2020

Ha január, akkor méhnyakrák megelőzési hét! Január 20-26 között Európa szerte ingyenes szűrésekkel, prevenciós programokkal illetve előadásokkal igyekeznek felhívni a figyelmet a méhnyakrák elleni küzdelem fontosságára.


Az Európai Méhnyakrák Társaság (ECCA) kezdeményezésére január vége a méhnyakrák elleni preventív tevékenység kiemelt ideje, idén ez január 20 és 26 közé esik. Ez az esemény kiemelt jelentőségű, hiszen a méhnyakrák az egyetlen olyan gyakori ráktípus ami 100%-ban megelőzhető! Ennek okán most mi szeretnénk röviden összefoglalni mi is az a méhnyakrák és hogyan is védekezhetünk ellene.


1. Mi is az a méhnyakrák?

- A méhnyakrák egy a méhben kialakuló ráktípus amely virális eredetű, kialakulását egy vírus a HPV vagyis humán papilloma vírus különböző törzsei okozzák. H a időben, korai stádiumban felismerik nagyon jól kezelhető és lehetséges teljesen felépülni belőle.


2. Hogyan terjed a vírus?

- Nagyon fontos, hogy a vírus nem terjed vérrel vagy cseppfertőzéssel - leggyakrabban szexuális érintkezés útján fertőződhetünk meg vele. A vírus terjedése ellen az óvszer sem feltétlen jelent megoldást, ez utóbbi ugyanis csak a a lefedett helyen véd és a vírus szervezetünkbe való behatolásához már egy apró hámsérülés is elegendő. Emiatt akár közös fehérnemű-, törölköző vagy akár borotva használat során is megfertőződhetünk a vírussal!

Így nem csoda, hogy az emberek több mint fele átesik HPV fertőzésen élete folyamán, azonban egészséges immunrendszer esetén a fertőzés könnyedén leküzdhető, így nem alakul ki kórós elváltozás. Itt fontos azt is megemlíteni, hogy a vírus nagyon hosszú lappangási idővel rendelkezik, így a fertőzéstől számítva több év is eltelik a rák kialakulásáig. Ezért is nagyon fontos a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat, ugyanis egy időben észrevett fertőzés jól gyógyítható.


3. Minden vírus fajta rákot okozhat, csak nőket fertőz meg?

- Nos, a jó hír, hogy a vírusnak közel 150 fajtáját ismerjük jelenleg, azonban közülük csupán 12 tartozik a magas kockázatú HPV csoportba ezek pedig a 16, 15, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 számú vírusok. Ezek közül is leginkább a 16 és 18-as típus felelős leginkább a rákos daganatok kialakulásáért.

A rossz hír, hogy a HPV nem csak nőket fertőz meg, hanem férfiakat is akik azontúl hogy könnyen átadhatják a fertőzést nő társaiknak nagyobb eséllyel alakulhat ki náluk különböző ráktípusok, minta pénisz vagy végbél-rák.

A nők tehát az elsősorban veszélyeztetett kategória, azonban a férfiaknak is figyelniük kell.


4. Hogyan védekezhetünk ellene?

- A HPV elleni védekezés 2 lábon áll: nagyon fontos a nőgyógyászati szűrővizsgálat és a védőoltás beadatása.


5. Hogy néz ki egy ilyen szűrővizsgálat? Fájdalmas? Hányszor kell elvégezni?

- A méhnyakrák esetében a szűrővizsgálat egy méhszájból levett, úgynevezett kenet útján történik. A mintavétel abszolút nem jár fájdalommal, bár sokan kellemetlen szituációként élik meg. A vizsgálat során egy speciális pálca segítségével kis sejteket gyűjtenek össze a méhből. Ezután az összegyűjtött sejteket egy mikroszkóp segítségével bevizsgálják rákos elváltozás után kutatva.


Jelenleg elég évente egyszer elvégezni a szűrést, amelyet 21 éves kortól vagy a szexuális élet megkezdésétől érdemes általánosítani. Azonban ha nem monogám párkapcsolatban élük, illetve bármely gyanús tünetet észlelünk érdemes azonnal újabb tesztet végezni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 25 és 65 éves kor között minimum 3 évente javasolt kötelező szűrővizsgálatot. Maga a vizsgálat ingyenesen elvégezhető az állami kórházak nőgyógyászati ambulanciáin, illetve térítés fejében magán rendelőintézetekben is.


6. Mi a helyzet az oltással? Mikor érdemes beadatni, hogyan juthatok hozzá?

- A leghatásosabb védelmet az oltás és a rendszeres szűrővizsgálat jelenti. A védőoltás azért nagyon fontos mert az ellen véd, hogy a vírus bejusson az ember szervezetébe és ott rákot okozzon. Pont emiatt a vakcinát elsősorban a még szexuális élet előtt álló lányoknak ajánlják elsősorban.

2014-ben hazánk is csatlakozott az Uniós immunizációs programhoz, amelynek értelmében a HPV-elleni vakcina is bekerült a kötelező oltások naptárába és minden 12-13 éves lány ingyen kaphatja meg az oltóanyagot - ugyanis a kutatások szerint az ekkor beadott oltóanyag a leghatékonyabb. A szülők ezen szándékukat minden évben szeptemberben jelezhetik az illetékes oktatási intézmény felé, ahová a tanuló jár. Sajnos a serdülő fiúkra egyenlőre hazánkban nem terjed ki a program de a különböző külföldi országok tapasztalatai azt mutatják ez ugyancsak hasznos lenne, ugyanis nagyban segít csökkenteni a vírus terjedését.


7. Szóval ha monogám kapcsolatban élek akkor védett vagyok a vírussal szemben?

- Sajnos ez nem ilyen egyszerű ugyanis monogám, egy-partneres kapcsolatban is elkaphatjuk a fertőzést, ha partnerünk akár korábbi szexuális együttlétei során megfertőződött. Ez esetben is javasolt tehát a védőoltás.


8. Mit tehetek ha már elmúltam 12 éves, de szeretnék védelmet szerezni a vírussal szemben?

- A nemzeti immunizációs program egyenlőre sajnos csak a 12-13 éves korosztály vakcinációját támogatja, azonban ez után sem kell lemondanod arról, hogy oltást kaphass. Először nőgyógyászoddal/háziorvosoddal/vagy akár üzemorvosoddal kell, hogy konzultáj, aki kiállít majd egy receptet az oltásokhoz. Az oltások sajnos vényköteles szerek emiatt szükséges az orvosi recept. Mivel egy viszonylag új fejlesztésű gyógyszerről van szó, ezért a 3 oltásból álló oltási ciklus ára 100.000 forint körül van, azonban egész évben - így a prevenciós hét keretében is lehetséges csökkentett áron vakcinához jutni.


9. Milyen oltások vannak?

- Jelenleg 2 különböző típusú védőoltást tudunk megkülönböztetni:


a) Cervarix nevű oltóanyag ami a HPV két legveszedelmesebb fajtája a 16-os és 18-as ellen véd.


b) Gardasil9 ami ahogy a neve is mutatja a HPV 9 különböző típusa ellen nyújt védelmet.

Itt nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a 3 oltásból álló ciklus, amit fél éven belül kell beadatni örök-érvényű, tehát nem szükséges később ismétlő-oltások beadása! A megfelelő vakcina-típus kiválasztásában bátran kérhetünk tanácsot gyógyszerészünktől vagy orvosunktól.


A prevenciós hét apropóján rengeteg érdekes rendezvényt szerveznek majd szerte az országban. Érdemes követnetek Magyarország legnagyobb méhnyakrákkal foglalkozó civil szervezetének a Mályvavirág Alapítvány rendezvényeit illetve a Magyar Rákellenes Liga programjait.


Maradjatok velünk továbbra is! A program keretében az elkövetkezendő hetekben mi is széleskörben foglalkozunk majd a témával, következő posztunkból az is kiderül majd mi is történik szervezetünkben és hogyan is okoz a HPV méhnyakrákot.

Addig is... be wise, immunize!


Az Egyesült Európai Rákellenes Liga kiemelten kezeli a szűrőprogramok fontosságát. Az Európai Rákellenes Kódex 12. pontja a szűrővizsgálatokaban való rendszeres részvételre bíztat. A méhnyakrákon kívűl a mell illetve vastagbélrák szűrések is egyaránt nagyon fontosak.

22 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page