top of page
Search
  • Writer's pictureYouth Ambassadors ECL Hungary

Mítosz vagy valóság? - Táplálkozás

Updated: Oct 4, 2022

Az alábbi ködoszlató bejegyzésünkben egy rendkívül összetett témát, a táplálkozás és a rák kapcsolatát övező tévhiteket boncolgatjuk majd.

Lássuk a leggyakoribb tévhiteket!


A rákos megbetegedések megelőzéséhez szükséges étrendkiegészítők szedése!


- Az étrendkiegészítők az egészséges életmód sok mindenki fejében szinonímaként vannak jelen. A különböző antioxidáns tartalmú étrendkiegészítők és vitaminok fogyasztása a legfrissebb tudományos kutatások eredményei szerint nem csökkentik a rákos betegségek előfordulásának kockázatát. Ezen kutatások azt is kimutatták, hogy különböző nyomelem-tartalmú étrend kiegészítők ellentétes hatást érhetnek el, és paradox módon csökkenthetik egy másik ásványi anyag felszívódását, ilyen például a vas és kálcium esete, amelyek együtt nemm csak külön képesek zavartalanul felszívódni.

Tehát orvosi utasítás, illetve hiánybetegsége jelenléte nélkül nem érdemes étrendkiegészítők fogyasztása, a csomagolásukon található hangzatos mondatok ellenére sem! Fontos tehát, hogy a szervezetünk számára szükséges tápanyagokat, ne étrendkiegészítőkből, hanem egy egészséges, jól összeállított étrendből fedezzük.


A kávé növeli a rákos megbetegedések kialakulását!


- A legújabb evidenciák szerint a kávé általánosságban nem növeli a különböző daganatos betegségek kialakulását, sőt vannak olyan ráktípusok, mint a máj- és endometriumrák ahol protektív hatással bír a rendszeres kávéfogyasztás! Ezen kívül valószínűsíthető védelmet jelent a szaájüregi és nyelőcső daganatokkal szemben is, ha nem forrón fogyasztják, illetve potenciálisan a bőrrák és hólyagrák esetén is pozitív a kávéfogyasztás.


Ez ezért van, mert a kávé gazdag bioaktív anyagokban, mint a koffein, klorogénsav és polifenolok. Ez utóbbiak komoly antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bírnak, amely különösen hasznos például a máj számára, amely a kiválasztó, "méregtelenítő" folyamatok során nagyon ki van téve az oxidatív anyagok káros hatásainak. Ezenkívül képesek megakadályozni új érhálózat kialakulását a tumor körül, amely így tápanyag híján képtelen növekedni.

Ezen kívül olyan más pozitív élettani hatásokkal is bír, mint a megnőtt inzulin-szenzitivitás, csökkent metabolikus-szindróma és májkárosodás esélye.


A szuper-foodok fogyasztása hasznos a megelőzésben!


- Biztosan ti is hallottatok már arról, hogy olyan szuperfoodok, mint a kurkuma, avokádó vagy búzafűlé hatásos lehet a daganatok kialakulása ellen. Sajnos eddig nem voltunk képesek kimutatni, hogy bármelyik szuperfoodnak titulált élelmiszer fogyasztása önmagában képes lett volna csökkenteni a kockázati tényezőnket a daganatok kialakulására. Mivel a testünknek nagyon sokféle tápanyagra van szüksége az ideális működéshez és elképzelhetetlen, hogy egyetlen élelmiszer képes legyen ezt mind tartalmazni tehát ez esetben is csak egy jól felépített marketinggel állunk szemben.


Az általános ajánlás továbbra is az, hogy fogyasszunk sokféle nem, vagy csak minimálisan feldolgozott élelmiszert.


Léteznek kifejezetten rákellenes diéták!


- Sok anekdotális tapasztalat kering arról, hogy olyan diéták, mint a ketogén diéta, időszakos böjt, hosszabb böjti időszakok, lúgosító diéta hasznosak lehetnek nem csak a már betegségen érintettek, de az azt megelőzni kívánó személyeknek is. Bár mindig jó érzést sikertörténetekről hallani a jelenlegi tudományos evidenciák nem támogatják kifejezetten egyik ilyen étkezési ajánlást sem. Így maradjunk a realitás talaján és fogyasszunk sok, különféle élelmiszert, ne lépjük túl számottevően energia-keretünk és táplálkozzunk zöldségben és gyümölcsökben gazdagon.



Konklúzió


Az fennt említett tévhitek elolszlatása után, igyekezzünk tehát követni a Európai Rákellenes Kódex ajánlásait, tehát:

- Táplálkozásunk alapjai legyenek a teljeskiörlésű gabonák (lehetőleg ezek teljes, érintetlen formájukban és nem lisztté őrölve), gyümölcsök, zöldségek és hüvelyesek és figyeljünk arra, hogy minnél változatosabban étkezzünk.


- Limitáljuk a magas kalóriatartalmú élelmiszerek (ideális esetben ez több mint 270 kcal-t jelent 100 grammonként) és a magas cukor-tartalmú élelmiszerek és üditőitalok fogyasztását.


- Ne fogyasszunk feldolgozott hústermékeket, heti 3 alkalomnál, vagy heti 500 grammnál ne fogyasszunk több vörös húst és kerüljük a magas só-tartalmú snackek és élelmiszerek fogyasztását.


Hasznos linkek:

👉 Az Amerikai Rákkutató Szövetség írása a Superfoodokról: https://www.aicr.org/resources/blog/the-search-for-that-perfect-cancer-fighting-superfood/


👉 Webinarunk az egészséges táplálkozásról:


👉 Az alábbi linken a Nemzetközi Rákkutatási Alap (WCRF) összefoglalóját találjátok a teljeskiörlésű gabonák, zöldségek és gyümölcsök fogyasztásásanak a fontosságáról, honlapjukról pedig csodás ingyenes receptkönyveket is beszerezhettek, ha egy kis inspirációra vágytok!


Ha érdekesnek találtátok írásunkat és esetleg neketek is eszetekbe jutott néhány érdekes állítás a témában, amiről szeretnétek bővebben hallani, akkor írjátok meg nekünk a SM felületeink egyikén vagy emailen (youthambassadorshun@gmail.com) !





28 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page