top of page
Search
  • Writer's pictureYouth Ambassadors ECL Hungary

Mi a baj a húsfogyasztással?

A WHO rákkutatással foglalkozó hatósági szerve, az IARC 2015-ben adta ki azt a publikációját, amely alátámasztja, hogy a feldolgozott hústermékek biztosan, míg a vörös húsok rendszeres fogyasztása valószínűleg nagy mértékben hozzá járul az emésztőrendszeri dagatok; főleg gyomor és béldaganatok kialakulásához.


Na de mit mondd a tudományos evidencia? Miért vannak ránk rossz hatással ezek az élelmiszerek?


A hús alapvetően egy teljesértékű élelmiszer, amely magas koncentrációban, könnyen felszívódó formában tartalmaz makrotápanyagokat és nyomelemeket. Teljes kizárása az étrendünkből lehetséges és egyéni preferencia kérdése. A legnagyobb probléma mégsem a hússal magával, hanem annak feldolgozott formáival van!


- Például a feldolgozás során nitrátokat használnak, ezeket "nitrites pácsó" néven találjuk meg a címkén, annak érdekében, hogy megvédjék a terméket a rendkívül veszélyes botulinum mérgezéstől. Ezek használata nem veszélytelen, ugyanis a gyomor savas közegében ezek olyan vegyületekké alakulnak, amelyek károsítják DNS-ünket és rákot idézhetnek elő a gyomor és vastagbél szintjén!


A feldolgozott hústermékek, mint a szalámik, kolbászok, pácolt sonkák az IARC besorolása szerint az 1. Csoportba tartoznak, amely a BIZTOSAN rákkeltő anyagokat foglalja magában. Érdemes tehát csökentenünk ezeknek a fogyasztását és ha lehetséges nitrit és nitrát mentes termékeket vásárolnunk a boltban!


- A vörös hús, legyen az feldolgozott- vagy színhús, állati vasban gazdag, amiről kiderült, hogy a vastagbél tumor-genezisében játszhat szerepet, mivel a vas stimulálhatja és segítheti a rákkeltő nitrogén vegyületek kialakulását, amik a bélfal sejtjeinek DNS-ét károsíthatják. Ennek megfelelően a vörös húsok a 2A csoportba kerültek, amely valószínűleg rákkeltő vegyületeket tartalmaz. Nem szabad azonban démonizálni a vörös húsokat, hiszen a szervezetünknek szüksége van vasra. Fontos tehát itt is a mértékletesség elve!


- Az sem elhanyagolható faktor, hogy a húsokat általában nem nyersen, hanem valamilyen főzési/sütési konyhatechnikai eljárással készítjük el. Ezen folyamatok során, főleg, ha grillezünk vagy magas hőmérsékleten sütünk olyan vegyületek ( heteroatomos policiklikus aminok) képződnek, amik szintén a vastagbélrák kialakulásához vezetnek.



Az alábbi bejegyzésből tehát kiderült, hogy melyek azok a tudományos folyamatok, amelyek az álati eredetű élelmiszerek és a dagatos megbetegedések között állnak. Ezek kész tények, amelyek abban segíthetnek minket, hogy tudatosabban hozzuk meg étkezéssel kapcsolatos döntéseinket. A hús teljes mértékű elhagyása nem szükséges, de érdemes a bevitt mennyiségekre és a hús minőségére is figyelnünk!

Az aranyszabály, hogy igyekezzünk teljesértékű, lehetőleg feldolgozatlan színhúst fogyasztani, maximum heti 2x. Érdemes előnyben részesíteni a fehér húsokat és halakat.


Ha pedig még több információra vágytok a témával kapcsolatban érdemes átnézni az IARC e-learning kurzusának a témára vonatkozó anyagait, amihez egy gyors regisztráció után korlátlanul hozzáférhettek:


https://learning.iarc.fr/edp/






23 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page