Search
  • Youth Ambassadors ECL Hungary

Mozogjunk rendszeresen! ūüŹÉ‚Äć‚ôāÔłŹūüŹÉ‚Äć‚ôÄÔłŹ

Az Eur√≥pai R√°kellenes K√≥dex (ECAC) 4. pontja a rendszeres testmozg√°s fontoss√°g√°t hans√ļlyozza:

"Iktassa napirendj√©be a rendszeres mozg√°st. Min√©l kevesebb idŇĎt t√∂lts√∂n √ľlve."

A nem megfelelŇĎ mennyis√©gŇĪ √©s minŇĎs√©gŇĪ testmozg√°s kulcsfontoss√°g√ļ szerepet j√°tszik olyan civiliz√°ci√≥s betegs√©gek kialakul√°s√°ban, mint a sz√≠v- √©s √©rrendszeri megbeteged√©sek, diab√©tesz √©s r√°k. A fizikai inaktivit√°s ugyanis direkt m√≥don, mag√°ban nagyj√°b√≥l a r√°kos esetek 0.5-1%-√©rt felelŇĎs!

Ami igaz√°n elkeser√≠tŇĎ, hogy vil√°gszinten nagyj√°b√≥l minden 4. embert √©rint a fizikai inaktivit√°s probl√©m√°ja ez pedig bizony az egyik vezetŇĎ hal√°lok vil√°gszerte. A R√°kellenes K√≥dex aj√°nl√°sa teh√°t az, hogy pr√≥b√°ljunk akt√≠vak lenni a mindennapjaink sor√°n √©s cs√∂kkents√ľk az √ľlve elt√∂lt√∂tt idŇĎt. A j√≥ h√≠r, hogy mozg√°snak minŇĎs√ľl minden olyan tev√©kenys√©g, ahol a v√°zizomzatunkat haszn√°ljuk, nem kell kifejezett sport-tev√©kenys√©get v√©gezn√ľnk hozz√°, ak√°r olyan alapvetŇĎ dolgok, mint a h√°zimunka elv√©gz√©se vagy a napi s√©t√°k is idetartozhatnak.A testmozgás és a rák kapcsolata


Kutat√°sokb√≥l kider√ľlt, hogy minn√©l akt√≠vabb valaki ann√°l kisebb a kock√°zata, hogy olyan r√°kos megbeteged√©sekben legyen √©rintett, mint a vastagb√©lr√°k, mellr√°k vagy √©ppen m√©hr√°k nŇĎk eset√©ben.


Ezen k√≠v√ľl, a fizikai aktivit√°s seg√≠t megelŇĎzni a nem k√≠v√°nt s√ļlygyarapod√°st, amely t√ļls√ļlyhoz, s√ļlyosabb esetben pedog elh√≠z√°shoz vezethet, amely ak√°r 12-15 f√©le r√°kt√≠pus kialakul√°s√°t befoly√°solja kedvezŇĎen. Teh√°t a renszeres mozg√°s indirekt m√≥don seg√≠thet ezen megbeteged√©sek megelŇĎz√©s√©ben is.

Nagyon sok val√≥sz√≠nŇĪs√≠thetŇĎ mechanizmus √°ll a mozg√°s protekt√≠v szerepe m√∂g√∂tt. Ezek javar√©szt azon alapszanak, hogy pozit√≠van befoly√°solj√°k az anyagcser√©t √©s j√≥ hat√°ssal vannak a hormonh√°ztart√°sunkra is.

- A rendszeres mozg√°s cs√∂kkenti az inzulin-nevŇĪ hormon szintj√©t a v√©rben √©s n√∂veli a sejtek inzulin-√©rz√©kenys√©g√©t.

- Csökkenti a krónikus gyulladásos folyamatokat.

- Növeli az immunrendszer ellenállóságát.

- Seg√≠t az elh√≠z√°s megelŇĎz√©s√©ben, mivel jav√≠tja az √©hs√©g√©rzet kialakul√°s√°ban szerepet j√°tsz√≥ hormonok mennyis√©g√©t a v√©rben. √ćgy optim√°lis √©hs√©g-telts√©g √©rzet alakul ki, a t√ļlev√©s pedig kev√©sb√© val√≥sz√≠nŇĪ. Ez a folyamat azon alapszik, hogy a rendszeres tesmozg√°s egy j√≥l √∂ssz√°ll√≠tott hipo-kal√≥ri√°s √©trend mellett k√©pes cs√∂kkenteni az √ļn. viscer√°lis zs√≠rt a szervezetben, azt a fajta zs√≠rsz√∂vetet, amely hast√°j√©kon raj√≥dik le √©s k√∂rbeveszi a szerveinket. Ez a zs√≠rsz√∂vet termel adipokineket, k√∂zt√ľk a leptin nevŇĪ √©hs√©g√©rzetet kiv√°lt√≥ hormont. Ha kevesebb viscer√°lis zs√≠rral rendelkez√ľnk kevesebb √©hs√©g-√©rzetet kiv√°lt√≥ hormon fog termelŇĎdni, √≠gy a szervezet√ľnk sokkal √©rz√©kenyebb lesz az ilyen jellegŇĪ jelz√©sekre, elŇĎbb √©rz√©kelj√ľk a j√≥llakotts√°g √©rz√©s√©t.

- Serkenti a DNS-√ľnket jav√≠t√≥ mechanizmusokat.Mit tehet√ľnk?


√Āltal√°noss√°gban elmondhat√≥, hogy min√©l akt√≠vabb valaki √©s min√©l kevesebbet t√∂lt inakt√≠v √°llapoban ann√°l kisebb a civiliz√°ci√≥s betegs√©gek kock√°zata.


A jelenlegi egyik legalapvetŇĎbb aj√°nl√°s, hogy v√©gezz√ľnk hetente legal√°bb 150 perc alacsony-intenzit√°s√ļ testmozg√°st, p√©ld√°ul s√©t√°ljunk. Statisztikailag m√°r ezzel nagyj√°b√≥l 4%-al cs√∂kkenthetj√ľk a r√°kos megbeteged√©sek kialakul√°s√°t!


A nemzetk√∂zi √©s hazai eg√©szs√©g√ľgyi szervezetek mind egyet√©rtenek abban, hogy nagyj√°b√≥l 150 perc alacsony-intenzit√°s√ļ mozg√°st vagy 75 perc magasabb intenz√≠t√°s√ļ mozg√°st k√©ne hetente v√©gezn√ľnk (vagy ezek kever√©k√©t), hogy jav√≠tsuk eg√©szs√©g√ľgyi √°llapotunkon. Gyermekek eset√©n ez a sz√°m nagyj√°b√≥l egy √≥ra magas intenz√≠t√°s√ļ mozg√°st jelent naponta. Fontos, hogy nem musz√°j ezt egy blokkban elv√©gezn√ľnk, ak√°r napi t√∂bbsz√∂ri alkalmakra is eloszthatjuk, a l√©nyeg, hogy a mindennapjaink r√©sz√©v√© v√°lljon.


Alacsony intenz√≠t√°s√ļ mozg√°sform√°k

Magas intenz√≠t√°s√ļ mozg√°sform√°k

Séta

Fut√°s

Norm√°l temp√≥j√ļ bicikliz√©s

Gyors tempoj√ļ bicikliz√©s

H√°zimunka, h√°z k√∂r√ľli tev√©kenys√©gek

Aerobic

Kertészkedés

Csapat sportok

√ösz√°s

Gyors tempoj√ļ √ļsz√°s

T√°nc

‚ÄčKonkl√ļzi√≥


√Ėsszess√©g√©ben elmondhat√≥, hogy fizikailag akt√≠vnak lenni √©s cs√∂kkenteni az inaktivit√°sunkat pozit√≠v hat√°ssal van az eg√©szs√©g√ľnkre. Az akt√≠v √©letm√≥dra val√≥ odafigyel√©ssel k√©pesek vagyunk cs√∂kkenteni a vastagb√©lr√°k, mellr√°k √©s m√©hr√°k kialakul√°s√°nak kock√°zat√°t. Valamint, mivel a rendszeres testmozg√°s hat√©kony eszk√∂z a t√ļls√ļly megelŇĎz√©s√©ben, √≠ly m√≥don az elh√≠z√°ssal kapcsolatos betegs√©gek √©s r√°kos megbeteged√©sek* ellen is tehet√ľnk.

Az orsz√°gunk d√∂nt√©shoz√≥inak is √©rdeke egy eg√©szs√©ges t√°rsadalom kialak√≠t√°sa. Ez√©rt nagyon fontos, hogy t√∂rv√©nyjavaslataikkal t√°mogass√°k egy eg√©szs√©ges k√∂rnyezet kialak√≠t√°s√°t √©s hans√ļlyozz√°k az eg√©szs√©ges t√°pl√°lkoz√°s √©s mozg√°sban gazdag √©letm√≥d fontoss√°g√°t.Hasznos linkek

ūüĎČ Testmozg√°sr√≥l sz√≥l√≥ webinarunk a YouTube-on: https://www.youtube.com/watch?v=6Yvewi73YUM&t=1062s


ūüĎČ IARC online kurzusa, amelynek 4. fejezete a mozg√°s fontoss√°g√°t j√°rja k√∂rbe:

https://learning.iarc.fr/edp/courses/4-physicalactivity/


ūüĎČ *Az elh√≠z√°s √©s a r√°k kapcsolat√°r√≥l sz√≥l√≥ √≠r√°sunk:

https://youthambassadorshu.wixsite.com/eclhu/post/az-eg%C3%A9szs%C3%A9ges-tests%C3%BAly-avagy-az-elh%C3%ADz%C3%A1s-%C3%A9s-a-r%C3%A1k-kapcsolata


7 views0 comments