top of page
Search
  • Writer's pictureYouth Ambassadors ECL Hungary

Sugárveszély! ☢

Az Európai Rákellens Kódex 9.-ik ajánlása így hangzik:

Járjon utána, nincs-e kitéve otthonában a természetes, magas radonsugárzásnak. Tegyen intézkedéseket a radonsugárzás szintjének csökkentésére.

Sokan nincsenek tisztában a sugárzás káros hatásaival, főleg ha radon sugárzásról van szó! Az alábbi bejegyzésben erről szeretnénk bővebb tájékoztatást nyújtani.


Radon


A radon egy a földkéregben természetesen jelenlévő gáz, emiatt pedig nagy mennyiségben van jelen a föld felszínén is, a köveken át egészen mindennapi építőanyagainkig. A koncentrációja azonban országonként változik és már az európai kontinensen belül lehetnek eltérések!

A kisugárzott radon részecskék könnyen a légkörbe kerülhetnek a porszemeken megtapadva, amit aztán belélegezve az emberi tüdőbe is eljuthatnak ahol öszegyűlve aztán károsíthatják a tüdő és szöveteit és tüdőrákot okozhatnak.


Az EU országain belül a tüdőrákos esetek nagyjából 10 %-a köthető a radonsugárzásához. A veszély pedig egyre inkább nő, minnél jobban ki vagyunk téve a sugárzásnak. Az európai régióban a rákos megbetegedések 1-2%-a írható a sugárterhelés számlájára.


A radon-szintje nem csak az országok között, de akár országon belül is nagyon változó. Az alábbi térképen 2016-os adatok szerepelnek és jól látszik, hogy alapvetően az Észak-Magyarországi régióban a legmagasabb a radon sugárzás koncentrációja:


Magyarországi beltéri radon-koncentráció 2016-os adatok alapján. A legmagasabb értékek Észak-keleten mérhetőek.


A fő probléma azokban a régiókban, ahol magas a radon-sugárzás az, hogy a radon a talajon keresztül vagy ahol radon-fertőzött építőanyagot használnak, akkor azon keresztül beszívároghat a lakóterekbe, és főleg rossz szellőzésű helyiségekben aztán összegyűlhet. Ennek főleg a földszinti és tetőtéri szobák, lakások vannak kitéve, de nagyobb épületek esetén a radon eloszlás szellőzéstől függően változóan oszolódhat el.


Hogyan védekezhetünk a sugárzás ellen?


Az első teendő, hogy megnézzük online is elérhető radon-térképek alapján, hogy mennyire vagyunk kitettetek kórósan magas radon-sugárzásnak. A radon koncentrációját az egy légköbméterben lévő radon radioaktivitásának mennyiségével mérjük (Becquerel per köbméterben kifejezve, Bq/m3). A nemzetközi iránymutatásokban azt javasolják, hogy a radon szintjét csökkenteni kell, ha az 100–300 Bq/m3 felett van.


2017-ben Magyarországon elindult a Magyarország Nemzeti Radon Cselekvési Terve Program amelynek keretében több pontos mérést is készítenek és alaposabb térképek is készülnek.

Több információt a programról ezen a linken találtok:


Azonban egyéni szinten is védekezhetünk a sugárzás ellen, főleg ha olyan helyen élünk ahol magas a radon-koncentráció, illetve földszinti lakások esetén is.

  1. Egyéni radon-mérőeszköz használata.

  2. A radonszintek csökkentése a szellőztetés mértékének a növelésével.

  3. A radonos levegő elszívása az épület alól mielőtt bejutna.

  4. Az építőanyag eredetű radon forrás eltávolítása.

Fontos észben tartanunk azonban, hogy mivel a radon egy természetesen előforduló gáz ezért nem leszünk képesek teljesen eltüntetni azt környezetünkből és az ebből eredő tüdőrákos eseteket teljesen nullára redukálni, azonban a fennt említett megoldások nagyban segíthetnek csökkenteni a kitettségünket.


A kutatók megfigyelték, hogy a dohányosok jobban kivannak téve a radon-okozta tüdőrák kockázatának, így a dohányzás elhagyása szintén hasznos lehet ilyen esetekben.


Haszonos linkek:

👉 Nemzeti Radon Cselekvési Terv - itt bővebb leírást találtok a sugárzással kapcsolatban:


👉 Az Európai Rákellenes Kódex:


👉 Az IARC-videó kurzusa a témában:



15 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page