top of page
Search
  • Writer's pictureYouth Ambassadors ECL Hungary

Preventív táplálkozás

Updated: Aug 29, 2022

Avagy mit mond az evidencia?


Ahhoz, hogy életben maradjunk ennünk kell. Az étkezés és a rák kialakulása között komplex összefüggések állnak. Különböző kutatások erősítik meg, hogy a dohányzás után a rosszul összeállított étrend felelős leginkább a különböző rákos elváltozások kialakulásáért. A túlzott kalória bevitel eredménye az elhízás és túlsúly ami a jelenlegi evidenciák szerint nagyjából 12 különböző rák fajta kialakulásáért felelős!


Mik a jelenlegi általános tudományosan alátámasztott étrendi ajánlások?

  1. Étkezzünk teljeskiörlésű gabonákban, hüvelyesekben, zöldségekben és gyümölcsökben gazdagon!

  2. Csökkentsük le a magas kalória-tartalmú, magas cukor és zsírtartalmú, illetve sóban gazdag élelmiszerek fogyasztását!

Mit is jelent ez a gyakorlatban? Az alábbi mennyiségekre kell figyelnünk:

- Energiatartalom: legyen 220-270 kcal alatt 100 grammonként.

- Zsírok: 20 gramm alatt, telített zsír 10gramm alatt a transz-zsírokat pedig lehetőleg teljesen kerüljük azok gyulladást serkentő mivolta miatt!

- Cukor: 15 grammnál kevesebbet kell hogy tartalmazzon az étel 100 grammja, érdemes tk. és teljesértékű ch-forrásokat választanunk. A cukros üditőitalok esetén ez az érték 10 gramm!

- Só: max. 5 gramm naponta!


3. Kerüljük a feldolgozott hústermékek fogyasztását és csökkentsük a vörös hús fogyasztását valamint a sóban gazdag ételeket is kerüljük.




Az étkezés során bevitt táplálékok ún. bioaktív komponensekből állnak amik képesek pozitív vagy negatív irányban befolyásolni a rák kialakulásának folyamatát. A következő cikk-sorozatban végigvesszük melyek a problémás ételcsoportok, makro- és mikrotápanyag arányok amelyek ezeket a karcinogén folyamatokat szorgalmazzák, tartsatok velünk!


Érdekes összefüggéseket vizsgálnak az alábbi közérthetően megfogalmazott cikkek, ha jobban elmélyítenétek ismereteiteket a témában kattintsatok ide:


👉 Index - Magyarország első a vastagbélrák előfordulásában https://index.hu/techtud/2018/09/08/magyarorszag_vilagelso_a_vastagbelrak_elofordulasaban/


👉 Index - Cikk a feldolgozott hústermékek veszélyiről https://index.hu/techtud/2019/04/17/bacon-vastagbelrak-kutatas-feldolgozott-hus/


24 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page