top of page
Search
  • Writer's pictureYouth Ambassadors ECL Hungary

Rákellenes Világnap - Visszaszámlálás #ECAC 1

Updated: Aug 31, 2022

Ahogy azt már több bejegyzésünkben is láthattátok február 4.-e a hivatalos Rákellenes Világnap napja. Az Európai Egyesült Rákligával együtt idén a Rákellenes Kódex 12 pontjával szeretnénk titeket megismertetni a Világnap alkalmából: 12 nap - 12 ajánlás, kezdjük is a visszaszámlálást!


Az Európai Egyesült Rákliga Rákellenes kódexének első 2 pontja a dohányzás veszélyességére figyelmeztet:

Ne dohányozz

Semmiféle dohányterméket ne fogyassz

Tegyük otthonunkat, illetve munkahelyünket dohányfüstmentes környezetté


A dohányzás, azon belül is a cigaretta fogyasztása a rák első-számú, ám megelőzhető veszélyforrása. A dohánytermékek sokféle rákkeltő anyagot tartalmaznak, ám a közhiedelemmel ellentétben nem a nikotin, hanem más szerves vegyületek, mint az úgynevezett nitróz-amminok felelősek a rák kialakulásáért. A nikotinnak a függőség kialakulásában van szerepe, ezért is halljuk sokszor a nikotin-utáni vágy kifejezést, amikor a leszokást segítő kampányokkal találkozunk.


A dohányzás habár többféle rák típus kialakulásában játszik szerepet, szembetűnő lehet, hogy a tüdőrákos megbetegedések közel 82%-ért felelős, hazánk pedig világszinten is az első országok között szerepel a tüdőrákról szóló statisztikákban.


2019-ben közel 400.000 új tüdőrákos pácienst regisztráltak szerte Európa, akiknek közel 40%-a dohányzott. A tüdőrák kialakulásának veszélye egyenes arányosságban áll a dohányzás intenzitásával és azzal milyen régóta dohányzunk: minél többször gyújtunk rá és minél hosszabb ideje tesszük ezt annál inkább esélyünk van tüdőrákossá válni.


Nem lehet eléggé a passzív dohányzást sem hangsúlyozni, ami szintén nagyon veszélyes és különösen elterjedt azon háztartásokban, ahol valamelyik családtag dohányzik. Ilyenkor ugyanis bár közvetett módon, de ugyanúgy belélegezzük ugyanazokat a rákkeltő anyagokat amik a cigarettafüstben találhatóak és így szerveztünkben is ugyanazon reakcíók játszódnak le, ami végül a rákhoz vezet.

A leszokáshoz gyógyszeres illetve pszichológiai támogató terápiát vehetünk igénybe.


Hogyan okoz a dohányzás rákot?


- A dohányzás többféle módon vezet rákhoz:

Általában a benne található kémia vegyületek, például nitróz-amminok, benzoapirének illetve különös módon a króm (amit a cigarettaszál erősítése miatt adnak hozzá a többi vegyülethez) az ami nagyon erősen hozzákötődnek a DNS-hez és károsítják azt. A DNS a sejtjeinkben lévő fonalas-spirális molekula ami a sejtek viselkedését, szaporodását irányítja. A rákkeltő anyagok a szervezetünkbe kerülve különböző változásokon mennek keresztül és agresszívá válnak. DNS-ünk jó házigazdához híven szívesen vendégül látná őket és magához vonzza őket. Ők azonban abban a pillanatban amikor kapcsolatba lépnek a DNS-ünkkel elektront lopnak tőle, de a DNS e nélkül nem tud élni ezért szép lassan több helyen eltörik majd, és ha ez a kontroll-központ megsérül akkor a sejtek irányítatlan burjánzásba kezdenek ami a rák kialakulásához vezet.


Természetesen egy cigaretta elszívása még nem feltétlenül jelenti majd a rák kialakulását. A folyamatos dohányzás azonban olyan szinten károsítja majd a DNS-ünket, hogy a szervezetünkben alapjáraton jelenlévő reparáló, javító mechanizmusok nem tudják megjavítani az összes károsodást.


A meleg és a torok-irritáló vegyületek ezen túl a felső-légutakban találhat csillós hámot is károsítják. Ez a hám egy vékony szövetréteg, ami belülről borítja be a szájüregünktől a tüdőig vezető légutakat és kis nyúlványok vannak a felszínén, amiket egy ragadós váladék a nyák fed be. Ez úgy működik mint egy ragasztó és az általunk belélegzett kis szemcséket, így a cigaretta meggyújtása után keletkezett kis szemcséket is megragadja és magába rántja. A kiscsillók folyamatos mozgása ezután a káros szennyeződéseket, baktériumokat a gyomrunk felé irányítja, ahol a táplálékkal együtt megemésztődnek és elpusztulnak.



Mit tehetünk ellene?


- Több út létezik a dohányzást jelentette függőség megszabadulásához:

Farmakoterápia, vagyis gyógyszeres kezelés

A leginkább alkalmazott terápia ez esetben a nikotin-helyettesítő terápia, ami a nikotin utáni vágyat hivatott csökkenteni, ami a függőséget okozza. Ilyen nikotin tartalmú szerekhez már orvosi vény nélkül is hozzájuthatunk, például nikotinos tapaszok formájában. Ez egy nagyon hatékony módja a nikotin utáni vágy csökkentésének, ugyanis a tapasz miután felhelyeztük egyenletes, kiegyensúlyozott módón jutattja a nikotint a szervezetünkbe, így annak koncentrációja a vérben nem tud annyira leesni, hogy az agy pánikolva a cigarettáért jelezzen!


Pszichológiai támogatás

Ez egy nagyon fontos módja annak, hogy sikerrel járjunk a dohányzás elleni harcban, ugyanis ahogy mondják ez is “fejben dől el”. Ingyenes pszichológiai tanácsadást kérhetünk az Országos Pulmonológiai Intézet Dohányzásról Leszokást segítő Központon keresztül az alábbi ingyen hívható telefonszámon:

06 80 44-20-44, amely ingyenesen hívható a hét minden napján 0 és 24 óra között, bővebb információt pedig a honalpjukon találunk.


Maradjatok velünk a továbbiakban is, és készüljünk együtt február 4.-re!



29 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page